Montecchio - Reisverslag uit Cortona, Italië van witalie - WaarBenJij.nu Montecchio - Reisverslag uit Cortona, Italië van witalie - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Door: Willem

Blijf op de hoogte en volg

07 Oktober 2024 | Italië, Cortona

Montecchio

Langzaam begint de herfst voelbaar te worden. Dat merken we aan langzaam dalende temperaturen, af en toe een regendag en aan eikels die op de caravan vallen. Ook ‘s nachts…

We zijn beland in Toscane, in de buurt van Arezzo, gemeente Castiglion Fiorentino, bij het gehucht Montecchio op camping Agriturismo Saregeto. Er zijn 6 plekken en een appartement. Verder eigenaar Sandro met zijn vrouw en kind, twee honden en een aantal geiten. Stil is het hier.

We hebben besloten hier zo lang mogelijk te blijven. We hopen rond 22-10 weer thuis te zijn, dus we kunnen nog bijna anderhalve week genieten van Toscane. De middagtemperaturen schommelen rond de 20 graden.

Er is veel te zien hier. We waren al even in Arezzo waar een antiekmarkt gaande was, sowieso is er veel antiekhandel in die stad. Veel moois in de kramen, maar de stad zelf was door de drukte nogal aan het oog onttrokken. We gaan dus later op herhaling.

We brachten een bezoek aan Cortona, 20 autominuten verderop. Een mooie stad op een heuvel, bekend van het boek en de film ‘Under the Tuscan Sun’ van Frances Mayes. We zien citaten uit haar boek op bordjes bij de bezienswaardigheden. Wandelend door de stad komen we steeds clubjes boogschutters tegen in middeleeuwse dracht. Er is blijkbaar een competitie gaande en de groepen leggen een parcours af door de stad met verschillende uitdagingen. De veiligheid is goed geborgd en het geeft een bijzondere sfeer aan onze wandeling. We bekijken de kerk van Sint Franciscus, in tegenstelling tot die in Gaeta is deze wel open. Er ligt bij zijn beeld zelfs een soort hemd, een kussen en een Nieuw Testament in een glazen kist, authentieke eigendommen van de heilige.

Op zondag bezoeken we een avondmis in het nabije dorp Castiglion Fiorentino.

Deze is op affiches en in kranten aangekondigd als speciale dienst in verband met de Dag van de Weldoener. Iets over waterputten in Peru en Siërra Leone en de vrijwilligers van de 'Associazione' die hieraan werkt. Bijzonder is dat de dienst wordt opgeluisterd door traditionele vendelzwaaiers, trommelaars en trompetters. Die laatsten onderstrepen oorverdovend het Mysterie van Brood en Wijn als de dienstdoende priester die opheft. Na de dienst stelt de hele groep zich op langs het middenpad zodat we als vorsten de kerk verlaten. Daarna volgt een wervelende show op het kerkplein. Een bijzondere ervaring!

• 08 Oktober 2024 - 10:14

Tjeerd:

en met een grote boog om Rome gereden?

• 08 Oktober 2024 - 17:50

Willem :

Inderdaad hebben we Rome links laten liggen. Voor die stad alleen heb je al drie maanden nodig. [e-1f60a]